Interview med en kørestolsrugby-spiller

Lørdag d. 22. september 2018 afholdt Parasport Danmark Parasportens Dag. Her havde børn og unge med et handicap mulighed for at afprøve forskellige sportsgrene.

I Danmark er omkring 400 sportsklubber medlem af Parasport Danmark. Parasport Danmark har til formål at give handicappede de samme muligheder for at dyrke sport, som alle andre mennesker. Lørdag d. 22. september 2018, blev Parasportens Dag afholdt i Vejle og på Frederiksberg. Her havde børn og unge med et handicap mulighed for at afprøve forskellige sportsgrene og alle kunne være med.

Det er netop rummeligheden og den inkluderende natur i parasport, som er grunden til, at Pressalit er en af hovedsponsorerne bag Parasport Danmark. Ligesom Parasport Danmark, giver Pressalits produkter handicappede øget tilgængelighed og muligheder. Sponsoratet af Parasport Danmark ligger derfor i naturlig forlængelse af Pressalits kerneforretning og fokus på mangfoldighed.

I anledning af Parasportens Dag har Pressalit været med til træning hos det århusianske kørestolsrugbyhold Århus Burnouts, som består af både elite- og breddespillere. På holdet spiller 37 årige Thomas Jørgensen, som er født med muskelsvind. Indtil for fire år siden kendte Thomas intet til kørestolsrugby, men i dag er han på Danmarks talenthold og jagter en plads på landsholdet. Gennem sporten, er Thomas blevet en del af et socialt sportsfællesskab med gode kammeratskaber og et stærkt sammenhold, både på og uden for banen. Vi fik lov til at stille Thomas en række spørgsmål inden træningen.

Hvordan mærker du dit handicap i hverdagen?

I hverdagen mærker jeg det som fysisk træthed. Oprindeligt er jeg uddannet pædagog, men det kan jeg ikke arbejde som længere. Det er for hårdt rent fysisk, og så har jeg ikke overskud til noget andet ved siden af. Men min sport, styrketræning og fysioterapi hjælper mig med at holde kroppen i gang.

Hvordan kom du i gang med at dyrke sport?

Jeg har altid dyrket al mulig rasksport; fodbold, basketball, og alt sådan noget, men jeg har også gået til handicap svømning. Jeg startede med at spille kørestolsrugby efter VM i 2014 i Danmark, hvor jeg som frivillig blev introduceret til sporten. Jeg var i praktik i det, der nu hedder Parasport Danmark. Der fik vores tidligere formand her i klubben, i løbet af ugen overtalt mig til at starte. Han kom hver dag, flere gange om dagen, og spurgte efter mit navn og nummer. Til sidst gav jeg op og gav ham mit nummer, og så startede jeg her.

Hvad får du personligt ud af at dyrke sport?

Personligt betyder fællesskabet meget. Jeg har også dyrket andre sportsgrene, hvor man kun er én på banen, og det er ikke lige mig. Jeg er mere til holdsport, som fodbold, basketball og så selvfølgelig rugby. Det jeg synes er fedt ved at dyrke en holdsport, er, at man kan presse hinanden i træningen, og så det sociale man har uden for klubben. Vi har et rigtig stærkt sammenhold på holdet, og er meget sociale. Vi har fællesspisning første mandag i hver måned, julefrokost, og hvad vi ellers kan finde på. Det er det samme til turneringer; på banen er man selvfølgelig modstandere, men uden for banen er der no bad feelings, der et stort socialt fællesskab mellem alle spillerne.

Er der nogle professionelle para-atleter som inspirerer dig?

Jeg kigger primært på spillere fra andre lande, bl.a. Ryley Batt fra Australien, og så selvfølgelig nogle af vores egne spillere, der er i samme pointklasse som mig. Jeg kigger især på Leon Jørgensen fra vores landshold. Her ser jeg på, hvordan han kører og spiller. Han har jo spillet i en del år, blandt andet i USA og New Zealand. Leon var også med til at starte Århus Burnouts op, men nu spiller han så hos vores ærkerivaler fra Frederiksberg.

Drømmer du selv om, at blive professionel?

Jeg tror mange af os der spiller på talentholdet, rigtig gerne vil med til de Paralympiske Lege i Tokyo i 2020. Men i min pointklasse er der bl.a. Sebastian Frederiksen, som jeg skal prøve at vippe af pinden først. Det bliver meget svært, for han er bare vores absolut bedste spiller i pointklassen.

Hvilken betydning har Parasport Danmark for dig?

Nu er jeg jo forholdsvis ny i det her, men Parasport Danmark betyder rigtigt meget, da de giver os med et handicap en masse, ved at udbyde aktiviteter for sådan nogle som os. Parasport Danmark giver os en masse muligheder, og vi har jo faktisk rigtig mange dygtige atleter. Vores rugby landshold er nummer 8 i verden, og vi har jo mange eksempelvis svømmere og ryttere, som også gør det fantastisk godt international. Derfor kunne det også være super fedt med endnu mere opmærksomhed omkring parasporten.

Kort om kørestolsrugby

En kamp er opdelt i 4 perioder af 8 minutters effektiv spilletid.

Hvert hold har fire spillere på banen af gangen.

Spillerne er klassificeret fra 0.5 til 3.5. Jo højere klassificering, jo lavere grad af handicap.

Holdene må maksimum have 8 point på banen af gangen.