Daniel overkom sit handicap og blev para-atlet

Som 13-årig kom Daniel Wagner ud for en gymnastik-ulykke, som resulterede i at han mistede sit ene ben og måtte få en benprotese. Ved hjælp af sit netværk og store viljestyrke har Daniel formået at kæmpe sig tilbage til sporten. I dag er han professionel para-atlet, og har netop vundet Pressalits Keep Living-pris.

Omkring 10% af Danmarks befolkning lever med et fysisk handicap. Heraf dyrker 13.200 mennesker idræt i sportsklubber, som er medlem af Parasport Danmark. Parasport Danmark er et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund, som tilbyder sportsgrene til handicappede. En af disse handicappede sportsudøvere er 24-årige Daniel Wagner, som i dag er en professionel atlet med et personligt sponsorat fra Pressalit. Desuden har Daniel i år vundet Pressalits Keep Living-pris, som hædrer årets navn inden for parasport. I dette interview kan du læse om Daniels ulykke, hans forhold til sport og om hans insisterende kamp for at komme tilbage til sporten.

Hvordan gik det til, at du fik dit handicap?

Jeg kom til skade ved en trampolinulykke til en gymnastikopvisning i Vejle d. 25. april 2007, da jeg var 13 år. Det skete, da jeg skulle lave en helt almindelig opvisning sammen med Vejle spring-team. Der havde jeg gået i nogle år, og jeg var super glad for det. Jeg skulle lave et spring på en minitrampolin, som jeg havde lavet mange gange før. Landingen gik galt og mit knæ gik af led. Mit knæ røg helt op på låret at sidde, og jeg blev kørt på hospitalet, hvor de tog et røntgenbillede af benet og lagde mig i fuld narkose, mens de satte knæet på plads igen. Der skete dog det, at de rev et blodkar over, så mit underben ikke fik blod og legemet begyndte at dø. Jeg blev kørt til Kolding, hvor jeg blev opereret i 13 timer af nogle af landets bedste ortopædkirurger. På grund af, at legemet var ved at dø, udskilte det en masse antistoffer, som kan slå én ihjel. Der skulle derfor vælges mellem benet eller mig. Jeg er glad for at de tog benet og ikke mig.

Hvad oplever du som den største forskel før og efter du fik et handicap?

Psykisk fik det mig til at stoppe op og tænke over livet. Jeg blev modnet. Jeg lærte at fokusere mere på de vigtige ting, og ikke alt muligt andet som bekymrede mange andre teenagere. Ulykken gjorde mig meget stærk psykisk, og jeg har aldrig grædt over det. Jeg blev tvunget til at tage nogle valg i en tidlig alder, og se på mine muligheder frem for mine begrænsninger. Jeg satte mig mål og begyndte at gå efter dem. Ved at nå målene blev min selvtillid styrket, og det gav mig lyst til mere.

Hvornår startede du med at dyrke sport?

Jeg har dyrket sport hele mit liv. Jeg startede med gymnastik som helt lille. Sport er en del af mit DNA. Sport er virkelig hele mit liv, og uden sport var jeg ikke Daniel. Efter skaden ville jeg også bare tilbage til sporten hurtigst muligt. Det har været min målsætning fra starten at komme hurtigt tilbage til sporten. Da det begyndte at lykkes, kunne jeg fokusere på andre ting. At tage på sportsefterskole er en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har taget. På efterskolen var der fart på fra start. I begyndelsen kiggede folk sjovt og spurgte ind til benet, men det var glemt efter et par uger.

Hvornår startede dit sponsorat med Pressalit, og hvad har det betydet for dig?

Pressalit startede med at sponsorere mig personligt i 2016 op til Rio. Jeg er ufattelig glad og taknemmelig over Pressalit. Når man indgår et partnerskab med nogen, skal det være win-win for begge parter. Jeg vil ikke indgå et sponsorat med nogen bare for at få penge, eller hvad man nu ellers får. Jeg vil gerne give noget igen. Nogle virksomheder, som sponsorer atleter, bruger dem ikke rigtig til noget. Jeg vil gerne give noget tilbage og ikke bare modtage udstyr. Her er Pressalit gode som sponsorer, fordi de virkelig interesserer sig for atleterne og gerne vil bruge dem og gøre noget for dem. Det kan for eksempel være med initiativer som Pressalit Sports Academy, men jeg har også holdt foredrag for Pressalits medarbejdere, fået taget billeder med dem osv. Det får mig til at ville gøre endnu mere for dem. Det synes jeg er et rigtig godt partnerskab. Desuden er det fantastisk at have en person som Dan Boyter, som repræsenterer Pressalit, og som ikke bare interesserer sig men også fysisk rejser med til EM, VM og OL. Det har ingen andre gjort. Det betyder virkelig meget, at sådan en travl person tager sig tid til det. Det gør sponsoratet meget mere jordbundent. Nogle gange kan det ellers godt virke lidt overfladisk. Jeg tager hatten af for hans engagement.

Hvad er din største bedrift?

Det er VM Guld. Det har jeg virkelig kæmpet længe for. Jeg har længe fået sølv- og bronzemedaljer, og nu fik jeg endelig guld. Specielt fordi jeg følte, at jeg havde gjort så meget, som jeg overhovedet kunne, for at det skulle ske. Det var helt surrealistisk, da nationalsangen kom på og jeg fik medaljen.

Afholder dit handicap dig fra at gøre ting, du ellers gerne ville have gjort?

Nej. Der er intet jeg undgår på grund af mit handicap.